Complete chaos in Israël, president vreest burgeroorlog door aanhoudend geweld (video)

buitenland
21
13 mei 4:12
Reuven Rivlin, de president van Israël, waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land.

In meerdere steden komen Arabische Israëliërs in opstand tegen de Israëlische regering, terwijl het Israëlische bezettingsleger en de Palestijnse verzetsgroeperingen in de Gazastrook raketaanvallen uitwisselen.

De Israëlische politie laat weten woensdag door heel Israël 374 mensen te hebben opgepakt, waarbij 36 agenten gewond raakten.

President Rivlin roept zijn volk op "de waanzin te stoppen". "We worden bedreigd door raketten die worden gelanceerd richting onze burgers en straten, en wij zijn te druk bezig met een nutteloze burgeroorlog onder ons".

De Palestijnse verzetsgroep Hamas roept Arabische burgers op om "op te staan tegen de vijand van ons en jullie". De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, noemt het geweld "net zo gevaarlijk als de raketten van Hamas". "We moeten niet de strijd in Gaza winnen en thuis verliezen", meent de minister.

In meerdere steden vielen Arabische Israëliërs en Joden elkaar aan. Bij deze confrontaties vielen meerdere gewonden. Groeperingen van radicale Joden vernielden Arabische winkels en een dag eerder hadden Arabieren een synagoge in de stad Lod in brand gestoken.

De Israëlische politie heeft veel Joodse extremisten aangehouden die vandaag naar Lod kwamen om te rellen tegen de Arabische bevolking. In Lod werd woensdag de noodtoestand uitgeroepen en is een avondklok ingevoerd.

De Israëlische politie liet woensdag weten dat het burgergeweld meer van Joden tegen Arabieren leek te komen, waarbij bijvoorbeeld een Joodse menigte een Arabier uit zijn auto sleurde en hem afranselde op straat.

LET OP: SCHOKKENDE BEELDEN!

De onrust in Israël laaide vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook. Sinds het geweld maandag escaleerde, zijn in de Gazastrook minstens 65 Palestijnen omgekomen, waaronder minsterns 15 kinderen. Israël meldde daarentegen zes slachtoffers, onder wie een soldaat.

Moskou vindt dat er dringend een spoedvergadering moet komen van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet van Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland.

© MAROKKO.NL 2021
palestina
gazastrook
jeruzalem
israël
benjamin netanyahu
moskou
lod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi