Janssen: Momenteel geen duidelijk verband vaccin en bloedklachten

marokko
0
9 apr '21
Er is "momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband" tussen bloedklachten, waarvan één met dodelijke afloop, en het coronavaccin van Janssen.

Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse farmaceut. Vrijdag werd bekend dat iemand die het middel van Janssen heeft ontvangen daarna last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca en is overleden.

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

"De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken, zijn onze eerste prioriteit", reageert het bedrijf verder.

"We delen alle meldingen van ongewenste gebeurtenissen bij personen die ons Covid-19-vaccin ontvangen, samen met onze beoordeling van deze meldingen, met de gezondheidsautoriteiten in overeenstemming met de regelgeving", aldus de farmaceut.

Zeer zeldzame gebeurtenissen
"Onze nauwgezette opvolging van bijwerkingen heeft een klein aantal zeer zeldzame gebeurtenissen na vaccinatie aan het licht gebracht", meldt het bedrijf. Het blijft "nauw samenwerken met experts en registratie autoriteiten om de gegevens te beoordelen".

Het wil er ook voor zorgen dat "in het geval van een zeer zeldzame ziekte, passende maatregelen kunnen worden genomen voor een snelle diagnose en behandeling".

Belangrijk is dat ontvangers van een coronavaccin onmiddellijk medische hulp zoeken als ze last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, zwelling in het been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen waaronder ernstige en aanhoudende hoofdpijn of wazig zien, kleine bloedvlekjes onder de huid buiten de injectieplaats en overmatige of gemakkelijke blauwe plekken, zo benadrukt de farmaceut.

Marokko
In Marokko werd het Janssen-vaccin begin vorige maand nog goedgekeurd voor noodgebruik tijdens de landelijke vaccinatiecampagne. De goedkeuring was bedoeld om de vaccinatiecampagne te diversifiëren nadat leveringsproblemen ontstonden met eerder bestelde vaccins uit China en India.

Marokko heeft echter nog geen bestellingen geplaatst voor het Janssen-vaccin. Wel werd na de goedkeuring een miljoen doses besteld van het Russische Sputnik-V vaccin.

Zorgen over bijwerkingen van het omstreden AstraZeneca-vaccin leidden eerder deze week tot aangescherpte maatregelen bij de toediening daarvan.

© ANP/Marokko.nl 2021
astrazeneca
ziekte
marokko
vaccin
nederland
janssen
bijwerkingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?