Iran dreigt met vergelding als Israël nucleaire doelen aanvalt

buitenland
1
7 mrt 10:39
Iran zal Israëlische aanvallen op zijn nucleaire installaties mogelijk vergelden met de verwoesting van Tel Aviv en Haifa, zo dreigde de Iraanse minister van Defensie generaal Amir Hatami zondag in een toespraak.

De generaal zei volgens persbureau ISNA dat "leiders van het zionistische regime (Israël) recent weer dreigementen richting Iran hebben geuit" die zouden wijzen op aanvallen op nucleaire installaties van Iran.

Volgens Hatami heeft hij al de opdracht van de Iraanse leiding om meteen terug te slaan met de bombardementen van de twee kustplaatsen als er zo'n Israëlische aanval zou komen.

De Israëlische defensieminister Benny Gantz zei donderdag in een vraaggesprek dat Israël op eigen houtje Iraanse nucleaire doelen aanvalt als de wereld het nucleaire programma van Iran niet stopt. Hij zei dat de aanvalsplannen zijn geactualiseerd en er doelwitten zijn geselecteerd die kunnen worden aangevallen om de ontwikkeling van het Iraanse kernwapenprogramma te stoppen.

Israël en de Verenigde Staten hebben beide nucleaire wapens en beschuldigen Iran er al heel lang van kernwapens te willen maken. Iran heeft dat altijd tegengesproken en stelt kernenergie nodig te hebben om in de energiebehoefte te voorzien en meer olie te kunnen exporteren.

Het plan om dat te doen stamt al uit de jaren zestig, toen Iran met hulp van de VS aan zijn nucleaire programma begon.

© ANP 2021
iran
israël
kernenergie
zionisme
benny gantz
atoomprogramma
verenigde staten
tel aviv
haifa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi